Obiceiurile si traditiile unuei regiuni au ceva special in ele si aduc aminte de vremuri stravechi. Nunta la romani nu ar avea destula magie daca in cadrul lor nu ar avea loc si traditiile vechi. Printre nenumaratele traditi, ruperea turtei de catre nasa este considerat un aducator de noroc.
Aceasta traditie are loc in ziua exact in ziua nuntii. Dupa ce ginerele si restul invitatiilor au sosit la locuinta miresei, acest obicei de rupere a turtei este realizat de nasa. De obicei hora miresei se organizeaza inaintea acestui eveniment, insa acest lucru variaza in functie de traditi. In mai toate zone, dupa traditia ruperii turtei are loc hora miresi.
Cum se desfasoara acest obicei? Mireasa este invitata sa ia loc pe un scaun. Nasa rupe turta deasupra capului miresei in patru bucati si face semnul Sfintei Cruci. Bucatile vor fi impartite prima data mirilor iar apoi invitatilor pentru a purta norocul casatoriei ce va avea loc. In unele zone, mama spirituala a miresei arunca bucatiile pe care le-a rupt deasupra capului sau in forma de cruce.
Ruperea turtei reprezinta o binecuvantare data de nasa, viitoarei mirese si o urare miriilor sa aiba o casnicie indelungata si plina de clipe frumoase si fericite.
Turta miresei poate fi preparata de mireasa sau de mama ei. O poti de asemenea comanda la unele cofetarii sau chiar la restaurantul unde nunta va avea loc evenimentul. In locul turtei clasice impletite, poti folosi si cozonac sau chec intr-o forma rotunda.
Aceast obicei este special iar daca te-ai decis sa il respecti, nasa va aprecia mult acest lucru. Ea se va bucura de acest prilej pentru a-ti ura toate cele bune in casnicia ce va urma . Ruperea turtei este un ritual simbolic si frumos care ii va incanta pe cei din jur iar mirii vor fi binecuvantati pentru ca dragostea lor sa reziste toata viata.