Viorica Macovei a luat nastere in satul Manastirea Humorului, judetul Suceava si primul premiu l-a obtinut la varsta frageda de 13 ani, in cadrul concursului ”Doina, doina, cantec dulce” desfasurat in localitatea Gura-Humorului, judetul Suceava. Iubirea pentru muzica a descoperit-o inca de mica, asa cum ea insasi povesteste: “Aveam cativa ani cand o insoteam mereu pe sora mea mai mare, care eram membra a ansamblului Cetina din satul natal Manastirea Humorului. Au vazut ca am un firicel de voce si mi-au zis sa vin si eu cand mai cresc”.
Debutul l-a avut la varsta de 16 ani, in cadrul emisiunii “O vedeta populara”, iar un an mai tarziu, Viorica Macovei a lansat primul sau album, intitulat “Humoreanca-s”. Materialul discografic contine 18 piese de dragoste, voie buna si joc, realizat la Chisinau impreuna cu orchestra ”Lautarii”, condusa de maestrul Botgros si a fost urmat de albumul ”Mandra-i hora-n Bucovina”, ale carui melodii sunt culese din satul lui Ciprian Porumbescu şi din zona Humorului.
Premiile primite de Viorica Macovei la concursuri demonstreaza inca o data talentul artistei: Cantecele romanilor de pretutindeni“ de la Mehedinţi, “Trofeul Maria Latareţu” de la Targul Jiu, concursul “Strugurele de aur” de la Jidvei, participare la Cerbul de Aur in 2009.
Vocea frumoasa a facut ca Viorica Macovei sa primeasca oferte de interpretare din partea unor compozitori de muzica usoara ca Ovidiu Komornic, Horia Moculescu sau Ionel Tudor, insa legatura cu muzica populara este prea profunda pentru cantareata. Piese iubite de public precum “Taraneasca”, “Zi-i Ioane cu scripca”, “Batistuta”, “Hora Bucovinenilor”, “La Gaina” au devenit comori de pret de care tanara artista nu se poate desparti asa usor.
Viorica Macovei, care a colaborat cu nume mari a folclorului romanesc, precum Laura Lavric sau Maria Macovei, a pregatit si al treilea album din cariera. Materialul discografic al Vioricai Macovei este intitulat “Lumea-i lume, doru-i dor” si contine piese din folclorul romanesc. Ca si in cazul celorlalte doua albume, inregistrarile au fost realizate alaturi de maestrul Nicolae Botgros si orchestra „Lautarii de la Chisinau”.
Desi tineretea si pofta de viata se regasesc in fiecare piesa a Viorica Macovei, aceasta da dovada de maturitate, de profesionalism si dedicare de fiecare data atunci cand urca pe scena, cand lucreaza la piesele sale sau la fiecare aparitie in public.